«Η ρίζα της χαράς είναι η ευγνωμοσύνη» David Steindl-Rast
Αν κάτι έμαθα καλά από την προσωπική μου θεραπεία και εκπαίδευση είναι να είμαι ευγνώμων για αυτά που έχω στη ζωή μου. Η θεραπεύτρια και εκπαιδεύτριά μου έλεγε πάντα ότι, η ευγνωμοσύνη είναι από τα πιο θρεπτικά, για την ψυχή και το σώμα μας, συναισθήματα. Αυτό έρχονται να το επιβεβαιώσουν οι έρευνες που έχουν γίνει και συσχετίζουν την ευγνωμοσύνη με την ευημερία και την επιτυχία (Sheldon & Lyuobomirsky, 2007; Emmons & McCullough, 2003; Watkins et al., 2003). Μάλιστα, πλέον, αναφερόμαστε σε ένα νέο μοντέλο ευγνωμοσύνης όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Αυτό αφορά όχι μόνο στην ευγνωμοσύνη που νιώθουμε όταν λαμβάνουμε κάποια βοήθεια από τους άλλους αλλά και στην εστίαση και εκτίμηση όλων των πτυχών της ζωής (Wood et al., 2010).
Όσον αφορά τις έρευνες που έχουν γίνει για την ευγνωμοσύνη στα παιδιά, το 2006, οι ψυχολόγοι Nansook Park και Christopher Peterson ανέλυσαν περιγραφές γονέων σχετικά με τα δυνατά σημεία των παιδιών τους και διαπίστωσαν ότι η ευγνωμοσύνη είχε την ισχυρότερη σχέση με την ικανοποίηση από τη ζωή. Τα παιδιά μαθαίνουν να καλλιεργούν την έννοια της ευγνωμοσύνης όταν βλέπουν τους γονείς τους να ζουν και να δρουν μέσα από αυτήν την στάση ζωής.
πρόσφατες έρευνες σε μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους δείχνουν ότι η ευγνωμοσύνη όχι μόνο τους βοηθά να σχηματίσουν, να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις υποστηρικτικές σχέσεις, αλλά επίσης βοηθά στο να αισθάνονται συνδεδεμένοι με τους άλλους (Algoe et al., 2008). Άλλη πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δείχνει ότι, ευγνώμονες νέοι έφηβοι (ηλικίας 11-13), σε σύγκριση με τους λιγότερο ευγνώμονες ομολόγους τους, είναι ευτυχείς και πιο αισιόδοξοι, έχουν καλύτερη κοινωνική στήριξη, είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με το σχολείο, την οικογένειά τους και δίνουν περισσότερη συναισθηματική υποστήριξη στους άλλους. Επίσης, οι ευγνώμονες έφηβοι (ηλικίας 14-19) είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Χρησιμοποιούν τα δυνατά τους σημεία για να βελτιωθούν, ασχολούνται περισσότερο με τις σχολικές τους υποχρεώσεις, τα χόμπι τους και έχουν υψηλότερους βαθμούς Παρουσιάζουν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα, ζηλεύουν λιγότερο και είναι λιγότερο υλιστές (Froh et al., 2008).
Πώς όμως σχετίζεται το Mindfulness με την αξία της ευγνωμοσύνης; Στο Mindfulness η ευγνωμοσύνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τεχνικής. Για την ακρίβεια αυτά τα δύο πάνε μαζί χέρι χέρι. Όταν εξασκείσαι στο Mindfulness είσαι πραγματικά παρόν στην κάθε στιγμή, χωρίς κριτική στάση προς τον εαυτό σου και τους άλλους. Έτσι μπορείς και ανακαλύπτεις όλες τις ομορφιές της ζωής, δεν αναζητάς να βρίσκεσαι κάπου αλλού, ούτε να έχεις κάτι άλλο, αντίθετα είσαι ευγνώμων για αυτό που ζεις εκείνη τη στιγμή.
Για να δούμε όμως πώς μπορούμε μικροί και μεγάλοι να εξασκούμαστε καθημερινά στην ευγνωμοσύνη κάνοντας μερικές ασκήσεις Mindfulness για γονείς και παιδιά. Είναι τόσο δύσκολο άραγε; Είναι πολύ απλό ώστε να το κάνουμε κάθε μέρα!
Ασκήσεις Mindfulness για την Ευγνωμοσύνη
Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης: Ξεκινήστε να κρατάτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και να καταγράφετε στο τέλος κάθε μέρας τρία πράγματα για τα οποία νιώσατε ευγνωμοσύνη τη συγκεκριμένη μέρα. Δε χρειάζεται να είναι κάτι «σπουδαίο», μπορεί να είναι απλά ο ήχος των κυμάτων που γαλήνεψαν την καρδιά σας. Και τότε ναι νιώθετε ότι είναι όντως σπουδαίο!
Σύμβολο Ευγνωμοσύνης : Βρείτε ένα βότσαλο το οποίο σας αρέσει πολύ, είτε γιατί σας θυμίζει ένα αγαπημένο μέρος, είτε γιατί έχει όμορφο σχήμα, υφή. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο μικρό αγαπημένο αντικείμενο θέλετε. Πάρτε μαζί σας το βότσαλο ή φορέστε το πάνω σας. Κατά τη διάρκεια της ημέρας κάντε μια παύση σε ό,τι κι αν κάνετε και σκεφτείτε τουλάχιστον ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμονες. Στο τέλος της ημέρας που θα αφήσετε το βότσαλο σε κάποιο σημείο του σπιτιού θυμηθείτε όλα εκείνα για τα οποία νιώσατε ευγνωμοσύνη μες στην ημέρα. Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση mindfulness γιατί σας επαναφέρει στο παρόν και μάλιστα με θετικό πρόσημο.
Δέντρο Ευγνωμοσύνης: Μια απλή και τόσο ωραία ιδέα. Βρείτε ένα κλαδί και στηρίξτε το με βοτσαλάκια σε ένα βάζο. Κόψτε φυλλαράκια από χαρτόνι και γράψτε ή ζωγραφίστε μαζί με τα παιδιά σας τους λόγους που νιώθετε ευγνωμοσύνη. Κρεμάστε τα φυλλαράκια σας στο κλαδί. Εναλλακτικά, μπορείτε να συμπληρώνετε ένα φυλλαράκι κάθε μέρα ολοκληρώνοντάς το μια εορταστική ημέρα του έτους που έχετε ορίσει όλοι μαζί. Το δέντρο της ευγνωμοσύνης είναι έτοιμο!
Αλφάβητο Ευγνωμοσύνης: Καθίστε σε μια άνετη θέση με τα μάτια κλειστά και ξεκινήστε να λέτε την αλφαβήτα. Βρείτε για κάθε γράμμα κάτι για το οποίο είστε ευγνώμων όπως: «Είμαι ευγνώμων για τα Ζωάκια που είδα στο χωριό» για το γράμμα Ζ.
Καληνύχτες Ευτυχίας: Κρατείστε αυτή τη ρουτίνα καθημερινά για σας και τα παιδιά σας. Πριν κοιμηθείτε θυμηθείτε για ποια πράγματα νιώθετε ευγνωμοσύνη σήμερα. Πείτε τα φωναχτά, γράψτε τα, ζωγραφίστε τα.
Οι ασκήσεις Mindfulness για την ευγνωμοσύνη είναι μόνο η αρχή για την ικανοποίηση που αντλούμε από τη ζωή. Μην το ξεχνάτε, είστε ήδη εκεί!
«Το αληθινό δώρο της ευγνωμοσύνης είναι ότι όσο πιο ευγνώμων είσαι τόσο πιο πολύ παρών γίνεσαι» Robert Holden